Effect of the bacterial complexes upon the yield of spring wheat (Triticum aestivum L.)

Authors

  • Виктория Васильевна БЕРЕЖНАЯ
  • Алексей Григорьевич КЛЫКОВ (Федеральный научный центр агробиотехнологий Дальнего Востока им. А.К. Чайки, Приморский край, пос. Тимирязевский, Уссурийск)
  • Марина Леонидовна СИДОРЕНКО
  • Анастасия Николаевна БЫКОВСКАЯ (Федеральный научный центр Биоразнообразия наземной биоты Восточной Азии ДВО РАН, Владивосток)
  • Полина Михайловна БОГДАН (Федеральный научный центр агробиотехнологий Дальнего Востока им. А.К. Чайки, Приморский край, пос. Тимирязевский)

Keywords:

spring wheat, bacterial preparations, yield, brown rust, Septoria disease, Fusarium disease, microorganisms.

Abstract

Effect of the bacterial complexes upon the yield of spring wheat (Triticum aestivum L.).  V.V. BEREZHNAYA,
A.G. KLYKOV (Federal Scientific Center of Agrobiotechnology in the Far East named after A.K. Chaika, Primorsky
Krai, Timiryazevsky village), M.L. SIDORENKO, A.N. BYKOVSKAYA (Federal Scientific Center of Biodiversity,
FEB RAS, Vladivostok), P.M. BOGDAN (Federal Scientific Center of Agrobiotechnology in the Far East named after
A.K. Chaika, Primorsky Krai, Timiryazevsky village).

The effect of bacterial complexes consisting of nitrogen-fixing, phosphate-solubilizing and potassium-solubilizing
microorganisms upon yield of spring wheat was studied. As a result of the research, the effect with the pre-sowing
treatment of seeds using nitrogen-fixing together with potassium-solubilizing microorganisms was obtained, where the
yield increase relatively to the control was 0.5 t/ha, the field germination increased. The seeds treated before sowing and plants on shoots were the most resistant to harmful diseases – brown rust (Pucciniareconditaf. sp. tritici Rob. ex Desm.) and Septoria disease (Septoria graminum Desm.), as well as Fusarium disease (Fusarium graminearum Schwabe). The number of nitrogen-fixing, potassium-solubilizing and phosphate-solubilizing bacteria in the soil in the phase of wax ripeness of grain increased.

Author Biographies

Виктория Васильевна БЕРЕЖНАЯ

аспирант

Алексей Григорьевич КЛЫКОВ, (Федеральный научный центр агробиотехнологий Дальнего Востока им. А.К. Чайки, Приморский край, пос. Тимирязевский, Уссурийск)

доктор биологических наук, член-корреспондент РАН, заведующий отделом

Марина Леонидовна СИДОРЕНКО

 кандидат биологических наук, ведущий научный сотрудник

Анастасия Николаевна БЫКОВСКАЯ, (Федеральный научный центр Биоразнообразия наземной биоты Восточной Азии ДВО РАН, Владивосток)

младший научный сотрудник

Полина Михайловна БОГДАН, (Федеральный научный центр агробиотехнологий Дальнего Востока им. А.К. Чайки, Приморский край, пос. Тимирязевский)

кандидат сельскохозяйственных наук, научный сотрудник

Published

2019-06-27

How to Cite

БЕРЕЖНАЯ, В. В., КЛЫКОВ, А. Г., СИДОРЕНКО, М. Л., БЫКОВСКАЯ, А. Н., & БОГДАН, П. М. (2019). Effect of the bacterial complexes upon the yield of spring wheat (Triticum aestivum L.). Vestnik of the Far East Branch of the Russian Academy of Sciences, (3), 103–111. Retrieved from http://vestnikdvo.ru/index.php/vestnikdvo/article/view/333

Issue

Section

Растениеводство