The effect of NaCl concentration in soybean-corn substrate on the development of microorganisms Bacillus subtilis

Authors

  • Вячеслав Сергеевич УСАНОВ
  • Галина Юрьевна ШИШКИНА
  • Виктор Вячеславович ШИШКИН (Дальневосточный научно-исследовательский институт механизации и электрификации сельского хозяйства, Благовещенск)

Keywords:

nutrient substrate, Bacillus subtilis, NaCl, pressure, development.

Abstract

The effect of NaCl concentration in soybean-corn substrate on the development of microorganisms Bacillus subtilis. V.S. USANOV, G.Yu. SHISHKINA, V.V. SHISHKIN (Far Eastern Scientific Research Institute of Mechanization and Electrification of Agriculture, Blagoveshchensk).

The article presents the results of studies to determine the effect of NaCl concentration on the development of microorganisms of Bacillus subtilis. The dynamics of biomass development has been studied and the range of salt concentration has been found for its subsequent optimization with the aim of accumulating and increasing the activity of microorganism biomass in the probiotic feed additive.

Author Biographies

Вячеслав Сергеевич УСАНОВ

кандидат сельскохозяйственных наук, старший научный сотрудник

Галина Юрьевна ШИШКИНА

научный сотрудник

Виктор Вячеславович ШИШКИН, (Дальневосточный научно-исследовательский институт механизации и электрификации сельского хозяйства, Благовещенск)

кандидат сельскохозяйственных наук, ведущий научный сотрудник

Published

2019-06-27

How to Cite

УСАНОВ, В. С., ШИШКИНА, Г. Ю., & ШИШКИН, В. В. (2019). The effect of NaCl concentration in soybean-corn substrate on the development of microorganisms Bacillus subtilis. Vestnik of the Far East Branch of the Russian Academy of Sciences, (3), 55–58. Retrieved from http://vestnikdvo.ru/index.php/vestnikdvo/article/view/320

Issue

Section

Растениеводство